Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2016

Υπάρχουν Τοξικοί Ανθρωποι στη ζωή μας;
Όπως έχουμε παρατηρήσει μέχρι τώρα, δεν αποτελούν όλοι οι άνθρωποι πηγή χαράς, όταν βρίσκονται γύρω μας. Δεν είναι απαραίτητα κακοί άνθρωποι, απλά μπορεί να μην είναι υγιής επιρροή για εμάς.
Ακόμα και το να πούμε, ότι κάποιος είναι τοξικός είναι σκληρό. Ωστόσο, αν ένας άνθρωπος εμφανίζει μια συμπεριφορά, που έχει αρνητική επιρροή πάνω μας, τότε πρόκειται για έναν τοξικό άνθρωπο στην ζωή μας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να υποβάλλουμε τον εαυτό μας στην τοξικότητα των άλλων. Αν και όλοι έχουν το δικαίωμα της αμφιβολίας, δεν είμαστε πάντα υποχρεωμένοι να τους το δώσουμε.

Δείτε παρακάτω τα 11 σημάδια, ότι υπάρχει ένας τοξικός άνθρωπος στην ζωή σας.


1. Είναι κακοί ακροατές.
Πρώτα από όλα να πούμε, ότι είναι λογικό να θέλουμε να έχουμε κάτι να πούμε, όταν κάποιος μας μιλάει, γιατί κανένας δεν θέλει να τον θεωρήσουν χαζό. Ωστόσο, δεν είναι αυτό το στοιχείο που χαρακτηρίζει έναν κακό ακροατή.
Η έλλειψη επιβεβαίωσης, ανταπόκρισης και η αδιαφορία είναι τα στοιχεία που κάνουν κάποιο κακό ακροατή. Πολλές φορές, απλά συνεχίζουν να μιλάνε για τον εαυτό τους, αδιαφορώντας για αυτά που τους λέτε.

2. Έχουν πάντα τον ρόλο του θύματος
Γι’ αυτούς οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση είναι αποτέλεσμα ενεργειών κάποιου άλλου. Αν είχαν έναν άσχημο χωρισμό, πάντα θα φταίει ο κακός τους πρώην σύντροφος. Αν απολυθούν από την δουλειά, πάντα θα φταίνε οι άλλοι που τους ώθησαν και την έχασαν.
Δεν έχει σημασία αν φταίνε, γιατί δεν θα το παραδεχτούν ποτέ. Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως έχουν σκεφτεί τόσο καλές δικαιολογίες, που τις έχουν πιστέψει και οι ίδιοι υποσυνείδητα.

3. Πάντα ασκούν κριτική σε άλλους ανθρώπους
Έχει τύχει ποτέ να ακούσετε κάποιον να κάνει κάποιο αρνητικό και αγενές σχόλιο για κάποιον άνθρωπο, ή κάποια κατάσταση που δεν γνωρίζουν καν; 
Ε ... αυτοί μπορούν αρπάζουν αμέσως φωτιά και γρήγορα παίρνουν τον πρώτο ρόλλο στη συζήτηση και γίνονται ειδικοί για οποιοδήποτε θέμα.
Είναι παράξενο και σοκαριστικό, αφού το 99% των ανθρώπων δεν το κάνουν αυτοί μπορούν.

4. Επιζητούν διαρκώς την προσοχή
Αυτή η κατηγορία  ανθρώπων επιζητά διαρκώς την προσοχή, διακόπτοντας τους άλλους ενώ μιλάνε (λες και ο άλλος δεν έχει το δικαίωμα της έκφρασης) και προσπαθούν να τους χειραγωγήσουν.
Επίσης δημιουργώντας κρίσεις καταφέρνουν και αποσπούν την ενέργεια των γύρω τους.
Η μόνη στιγμή που είναι ευχαριστημένοι, είναι όταν η προσοχή όλων είναι στραμμένη πάνω τους και μονοπωλούν το ενδιαφέρον δημιουργώντας στους άλλους ενοχές και  ανησυχία.

5. Δεν σέβονται κανέναν
Παραμένει σοκαριστικό μέχρι και σήμερα το πως κάποιοι άνθρωποι δεν λένε ποτέ ευχαριστώ, δεν εχουν αξίες και δε δίνουν προτεραιότητα σε κανέναν. 
Θεωρούν τον εαυτό τους το κέντρο του κόσμου. Ξεχνάνε αυτούς που κάποτε τους ειχαν βοηθήσει. Δεν διστάζουν να μιλήσουν άσχημα στους πάντες χωρίς διάκριση. 

6. Διακόπτουν συνεχώς τους πάντες
Διακόπτουν τα πάντα, είτε πρόκειται για μια συζήτηση, είτε πρόκειται για την κυκλοφορία στους δρόμους. Έχουν σημαντικότερα πράγματα να κάνουν από το δείξουν συμπόνια ή να κάνουν υπομονή.

7. Μιλάνε πάντα για τα κατορθώματά τους
Έχετε ακούσει ποτέ τον Μάικλ Τζόρνταν να λέει πόσο καλός μπασκετμπολίστας είναι; Ή την Μητέρα Τερέζα να λέει πόσο αξιαγάπητος άνθρωπος είναι;
Το να ακούς κάποιον να επιδεικνύει τα κατορθώματά του είναι παράξενο. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ταπεινοί σχετικά με τα κατορθώματά τους, αλλά βέβαια οι τοξικοί άνθρωποι δεν είναι σαν τους “περισσότερους ανθρώπους.”

8. Είναι σωματικά ή συναισθηματικά βίαιοι
Το να κακοποιείς έναν άνθρωπο, είτε σωματικά είτε συναισθηματικά, είναι τοξικό. Είναι αυτονόητο, ότι όποιος άνθρωπος βιώνει μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει αμέσως να απομακρυνθεί από αυτήν.

9. Δεν παραδέχονται τα λάθη τους
Με άλλα λόγια, έχουν πάντα δίκιο. Καμία απόδειξη για το αντίθετο δεν θα τους πείσει, ότι έχουν κάνει λάθος.
Γενικά, το ότι ένας άνθρωπος δεν παραδέχεται τα λάθη του και δεν αποδέχεται το δίκιο του άλλου, είναι ένα ανεπιθύμητο χαρακτηριστικό.
Κάνει συνέχεια τα ιδια λάθη μιλάει συνέχεια γιαυτά και φυσικά δεν δέχεται καμιά υπόδειξη για το πως θα ξεφύγει από αυτό.

10. Δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη
Οι τοξικοί άνθρωποι δεν αναλαμβάνουν ποτέ τις ευθύνες των πράξεων τους, ειδικά όταν αυτές οδηγούν σε αρνητικά αποτελέσματα.
Βρίσκουν πάντα δικαιολογίες για να πείσουν τον εαυτό τους και τους άλλους, κι αυτό τους δίνει την δικαιολογία της εμμονής στις ιδιες τοξικές, σχέσεις, καταστάσεις και συμπεριφορές.

11. Λειτουργούν με την λογική της “κλίκας”
Οι τοξικοί άνθρωποι φέρονται λες και είναι ακόμα στο λύκειο. Αν κάποιος δεν οδηγεί το πιο ακριβό αυτοκίνητο, δεν φοράει τα πιο ακριβά ρούχα ή δεν μένει στην ίδια γειτονιά με εκείνους, δεν αξίζει να ασχοληθούν μαζί του.
Οι τοξικοί άνθρωποι θεωρούν, ότι υπάρχουν υποδεέστεροι από αυτούς άνθρωποι. και ότι αυτοί ανήκουν σε μια μικρή μερίδα ανθρώπων, που αξίζουν την αποδοχή όλων των άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου