Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015

Η αγάπη είναι το μόνο νόημα ..... OSHO
"Πράγματι, όταν ερωτεύεσαι, εγκαταλείπεις εντελώς τη λογική σου. Γι΄αυτό και λέμε ότι "πέφτει" κανείς στα δίχτυα της αγάπης. Πέφτει από πού; Πέφτει από το κεφάλι προς τα κάτω στην καρδιά. Χρησιμοποιούμε αυτή την επικριτική έκφραση, ότι "πέφτει," επειδή το κεφάλι, η λογική, δεν μπορεί να το δει αυτό χωρίς να το επικρίνει. Πρόκειται για πτώση. 

  • Είναι η αγάπη πραγματικά μια πτώση ή μια άνοδος; 

  • Γίνεσαι με εκείνην κάτι περισσότερο ή κάτι το λιγότερο; 

  • Διευρύνεσαι ή συρρικνώνεσαι; 


Με την αγάπη γίνεσαι πιο πολύς! Η συνειδητότητά σου είναι περισσότερη, το συναίσθημά σου είναι περισσότερο΄ η εκστατική σου αίσθηση είναι περισσότερη, η ευαισθησία σου είναι περισσότερη. Είσαι πιο ζωντανός, ένα όμως πράγμα είναι λιγότερο: η λογική είναι λιγότερη. Δεν μπορείς να βγάλεις νόημα΄ είναι τυφλή. Σε ό,τι αφορά τη λογική, είναι τυφλή. Η καρδιά έχει τη δική της λογική – άλλο πράγμα αυτό – κι η καρδιά έχει τα δικά της μάτια, αλλά αυτό είναι κάτι άλλο. Τα μάτια της λογικής δεν βρίσκονται εκεί, λέει λοιπόν η λογική ότι πρόκειται για πτώση΄ ότι έχεις ξεπέσει.

"Αν δεν αρχίσει να λειτουργεί το κέντρο της καρδιάς και πάλι, ο άνθρωπος δεν θα είναι ικανός να αγαπά κι όλη η δυστυχία της σύγχρονης ζωής υπάρχει επειδή, αν δεν αγαπά, δεν μπορεί να νιώσει πως έχει κάποιο νόημα η ζωή του. Η ζωή δείχνει να μην έχει νόημα. Η αγάπη τής δίνει νόημα΄ η αγάπη είναι το μόνο νόημα. Αν δεν είσαι ικανός να αγαπάς, θα χάσεις κάθε νόημα και θα νιώθεις ότι υπάρχεις χωρίς κανένα νόημα, μάταια, και θα γίνει ελκυστική η αυτοκτονία. Θα θέλεις τότε να αυτοκτονήσεις, να ξεκάνεις τον εαυτό σου, να τον τελειώσεις, γιατί τι νόημα έχει να υπάρχεις;

"Δεν μπορεί να ανεχθεί κανείς απλώς να υφίσταται. Η ύπαρξη πρέπει να έχει κάποιο νόημα΄ διαφορετικά, ποιος ο λόγος; Γιατί να παρατείνεις χωρίς λόγο τον εαυτό σου διαρκώς; Γιατί να επαναλαμβάνεις συνέχεια το ίδιο μοτίβο κάθε μέρα; Να σηκώνεσαι από το κρεβάτι και να κάνεις το ίδιο πράγμα και μετά πάλι να κοιμάσαι και την επόμενη μέρα το ίδιο μοτίβο: γιατί;


"Μέχρι τώρα το έκανες αυτό και τι συνέβη; Και θα το κάνεις ακόμη, εκτός κι αν έρθει ο θάνατος και σε απαλλάξει από το σώμα σου. Τι νόημα έχει λοιπόν; Η αγάπη δίνει νόημα. Δεν είναι πως εμφανίζεται κάποιο αποτέλεσμα ή κάποιος στόχος μέσω της αγάπης – όχι! 

Μέσω της αγάπης, η κάθε στιγμή αποκτά αξία από μόνη της. Τότε δεν το ρωτάς ποτέ αυτό. Αν ρωτάει κάποιος ποιο νόημα έχει η ζωή, ρωτάει επειδή δεν έχει μπορέσει να ανθίσει ο ίδιος σε μια εμπειρία αγάπης. Όποτε αγαπάει κανείς, δεν ρωτάει ποτέ τι νόημα έχει η ζωή. Το ξέρει το νόημα΄ δεν υπάρχει λόγος να ρωτήσει. Το ξέρει το νόημα! 

Το νόημα υπάρχει: η αγάπη είναι το νόημα της ζωής."

flowers animated GIF                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου