Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014

ΕΝΗΛΙΚΙΩΘΕΙΤΕ = Η ΚΑΘΟΛΙΚΟΤHΤA ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ- Dr. F. Pittman
Μη φοβάστε ποτέ. Η ζωή του γάμου δίνει στον άνθρωπο ένα σωρό πράγματα να συζητήσει και άφθονες αλλαγές και αποκαλύψεις να επεξεργαστεί. Δεν υπάρχει κίνδυνος ανίας, αν δίνεις προσοχή.

Όμως ο γάμος δε σε κάνει ευτυχισμένο, αν δεν είσαι ολοκληρωτικά δοσμένος σε αυτόν. Κάθε φορά που μιλώ για το γάμο, νιώθω αναγκασμένος να επισημάνω τις ομοιότητές του με το κολύμπι. Οι δάσκαλοι κολύμβησης έχουν διαπιστώσει ότι ένας κολυμβητής μπορεί να πνιγεί όταν φοβάται το νερό και παλεύει να μείνει στην επιφάνεια. 
Αν άφηνε τον εαυτό του να βουλιάξει, θα έβλεπε ότι μπορεί να επιπλέει ακίνδυνα, να αναπνέει άνετα και να χαλαρώσει. Η προσπάθεια που κάνει για να μην τον καταπιεί το νερό τον εξαντλεί και μπορεί να αποβεί μοιραία. Ο γάμος είναι εξίσου τρομακτικός. Πολλοί πνίγονται αντί να παραδοθούν σε αυτόν. Προσπαθούν να προστατευτούν από το γάμο ή να νικήσουν στο γάμο και  έτσι είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν σε μια τόσο απλή κατάσταση, η οποία όμως μας καταπίνει ολοκληρωτικά.

Εκείνοι που προσπαθούν να προστατευτούν από το γάμο τους γρήγορα βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Μοιάζει λίγο σαν να επιδιώκουν την ασφάλεια με το να κρατιούνται μισοί μέσα και μισοί έξω από ένα αεροπλάνο ή ένα υποβρύχιο.

ΜΟΝΟΓΑΜΙΑ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΑΜΟΥ

Η συζυγική πίστη δίνει ενότητα σε ζωές που αλλιώς θα θρυμματίζονταν σε χιλιάδες εντυπώσεις που διαρκούν κλάσματα του δευτερολέπτου.
 Milan Kundera, The Unbearable Lightness of Being
Η συζυγική πίστη είναι το σημαντικότερο στοιχείο στους σταθερούς και ανθεκτικούς γάμους.
Τα παντρεμένα ζευγάρια μαλώνουν. Διατρέχουν όλο το φάσμα των ανθρώπινων συναισθημάτων ο ένας προς τον άλλον. Συχνά μισούν ο ένας τον άλλον. Μερικές φορές σκοτώνουν ο ένας τον άλλον. Αλλά δεν είναι πιθανό να πάρουν διαζύγιο μέχρι που κάποιος από τους δύο να απιστήσει και να πει ψέματα ή να προσπαθήσει να το κρατήσει μυστικό. Το γεγονός ότι υπάρχουν έλξεις ή και απιστίες ακόμη δε σημαίνει ότι ο γάμος είναι άκυρος ή έχει τελειώσει. Η απιστία είναι ένας συνεχής κίνδυνος ακόμη και στον καλύτερο γάμο. Εκείνο όμως που καταστρέφει την ενότητα είναι το ψέμα για την απιστία.

Στο The Future of Marriage, η Jessie Bernard επισημαίνει αυτό το αδιέξοδο: «Υπάρχει μια ενδογενής και αναπόφευκτη σύγκρουση στο γάμο. Οι άνθρωποι... θέλουν και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο. Θέλουν ενθουσιασμό και περιπέτεια. Θέλουν επίσης ασφάλεια και σιγουριά...

Στο παρελθόν, η επιθυμία για ασφάλεια, αν και υπήρχε και στους δύο συντρόφους, ήταν συνήθως πιο έντονη στις γυναίκες παρά στους άντρες και η επιθυμία για εξωτερικές-     ιδιαίτερα σεξουαλικές - περιπέτειες ήταν μεγαλύτερη στους άντρες παρά στις γυναίκες».

Η συζυγική πίστη δεν είναι πάντα αυτόματη και φυσική, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ εύκολη. Οι περισσότεροι άνθρωποι παραμένουν πιστοί τον περισσότερο καιρό χωρίς αρνητικές συνέπειες. Ο λόγος που λειτουργεί κανείς μονογαμικά δεν είναι ότι αγαπά το σύντροφό του ή ότι φοβάται το σύντροφό του, ούτε καν ακόμη το ότι έχει κάνει μια συμφωνία με το σύντροφό του. Λειτουργεί μονογαμικά, επειδή αυτή η αυτοδέσμευση δίνει συνάφεια στη ζωή του, ελευθερώνει χρόνο και ενέργεια για τον εαυτό του και τα αγαπημένα του πρόσωπα και είναι η καλύτερη εξασφάλιση που μπορεί να έχει κανείς στο γάμο του. Προσφέρει μια ζωή αξιοπρέπειας, τιμής και αυτοπειθαρχίας. Μερικές φορές είναι μια ζωή χωρίς έκσταση - αλλά και χωρίς αγωνία.Μυστικά του Γάμου

1.   Παντρευτείτε κάποιον που να του αρέσετε, που να μην έχει σεξουαλικές σχέσεις με άτομα του      φύλου σας και που να έχει φιλική σχέση με τους γονείς του, ιδιαίτερα με το γονιό του δικού             σας φύλου.

2. Πριν παντρευτείτε κάποιον, φροντίστε να καταλάβετε πλήρως το ιστορικό του μελλοντικού            συντρόφου σας, τους προηγούμενους γάμους του (αν εχει) και τον γάμο των γονιών του. Η          ιστορία είναι σημαντική. Δεν μπορείτε να δημιουργήσετε ένα γάμο με κάποιον που δεν έχει            μάθει τι είναι γάμος και δεν τον καταλαβαίνει κυρίως.

3.  Η φιλία είναι απείρως πιο σταθεροποιητική ως βάση για το γάμο από τον έρωτα. Μάθετε να         λειτουργείτε καλά μέσα στο πλαίσιο της φιλικής σχέσης, πριν διανοηθείτε καν να ερωτευτείτε.

4.  Ξεχάστε όλα όσα νομίζετε ότι ξέρετε για το αντίθετο φύλο. Οι άνθρωποι που προσπαθούν να      βασίσουν τους κανόνες και τους ρόλους του γάμου πάνω σε ξεπερασμένες ιδέες περί των          δύο φύλων απλώς αποφεύγουν να γνωριστούν. Ο γάμος αρχίζει εκεί που τελειώνει ο χορός        των φύλων, γι’ αυτό μην παντρευτείτε κάποιον που επιμένει να ερμηνεύει άκαμπτα και                    κυριολεκτικά τους σχετικούς ρόλους.

5.  Αν δε νιώθετε φόβο για το γάμο, ή τουλάχιστον δέος, δεν προσέχετε τι συμβαίνει γύρω σας.

6.  Αν δεν γνωρίσατε λειτουργικούς γάμους όσο μεγαλώνατε, ρωτήστε παντρεμένους που είναι        ευτυχισμένοι πως τα καταφέρνουν. Μάλλον θα ανακαλύψετε ότι δεν ξέρουν πώς τα                        καταφέρνουν, αλλά νιώθουν μεγάλη χαρά και περηφάνια για την προσπάθεια.

7.   Ο γάμος είναι σαν το υποβρύχιο: είναι ασφαλής μόνο αν μπεις ολόκληρος μέσα.

8.  Η γαμήλια σχέση δίνει πολλά δικαιώματα και προνόμια, σ’ αυτά όμως δεν περιλαμβάνονται         οι κακοί τρόποι. Η στενή επαφή δε χρειάζεται αγένεια.

9.  Ποτέ μη σκεφτείτε το διαζύγιο. Μη μιλάτε γι’ αυτό, μη φωνάζετε γι’ αυτό, μην το σκέφτεστε καν.      Για να λειτουργήσει ο γάμος, το διαζύγιο δεν υπάρχει σαν λύση. Η προσωρινή διάσταση              σίγουρα, ο φόνος ίσως, αλλά όχι το διαζύγιο.

10.  Δε θα είστε ερωτευμένοι συνέχεια. Αν θέλετε να ξαναβρείτε τη μαγεία που υπήρχε όταν                ήσαστε ερωτευμένοι, απλώς δείχνετε αγάπη. Ένα από τα αγαπημένα μου καρτούν του                 James Thurber δείχνει ένα ζευγάρι να καβγαδίζει κλοτσώντας έπιπλα και φωνάζοντας:                  «Λοιπόν, ποιος έκανε τη μαγεία να χαθεί από τη σχέση, εσύ ή εγώ;!»

11.  Ο γάμος δεν υποτίθεται ότι θα σας κάνει ευτυχισμένους, το σίγουρο ειναι ότι θα σας κάνει              παντρεμένους.

12.  Προσφέρετε περισσότερο από το μερίδιο που σας αναλογεί στη δουλειά και στην αγάπη.              Αυτά που παίρνετε από το γάμο είναι ανάλογα με την επένδυση που κάνετε σε αυτόν. Δε             χρειάζεται να είστε τέλειοι, ούτε ο σύντροφός σας χρειάζεται να είναι τέλειος, αλλά πρέπει να          είστε ολοκληρωτικά παρόντες.

13.  Το σεξ κάνει καλό σε σας και στο γάμο. Για το δικό σας καλό, ελπίζω να είναι το μοναδικό          πράγμα που κάνετε μόνο με το σύντροφό σας. Τα ζευγάρια πρέπει να το κάνουν τακτικά, είτε        το θέλουν είτε όχι. Αν υπάρχει κάποια σύγκρουση σχετικά με το σεξ, θα πρέπει να το κάνουν       όσο συχνά θέλει ο σύντροφος που αποζητά περισσότερο σεξ, αλλά με τον τρόπο που                 αρέσει περισσότερο στον άλλον. Το προκαταρκτικό ερωτικό παιχνίδι πρέπει να αρχίζει την           προηγούμενη μέρα.

14.   Πάντα κρατάτε το παντελόνι σας κουμπωμένο σε δημόσιους χώρους.

15.  Ποτέ μη θυσιάσετε το γάμο σας για την καριέρα σας. Αν είστε αποφασισμένοι να πετύχετε            επαγγελματικά, αναγνωρίστε ότι αυτό είναι ένα βάρος για την οικογένειά σας και να θυμάστε         να ζητάτε συγγνώμη καθημερινά.

16.  Απαλλάξτε την ανατροφή των παιδιών από διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα και κάντε το           αυτό όσο το δυνατό πιο γρήγορα μετά τη γέννα. Οι άντρες μπορούν να προσφέρουν την ίδια         γονική στοργή με τις γυναίκες, αλλά μόνο αν κάνουν εξάσκηση. Αν ο άντρας μπορεί να είναι         εξίσου στοργικός με τη γυναίκα, θα διορθωθούν όλες οι σχέσεις στην οικογένεια. Η στοργή          δεν πρέπει να είναι δουλειά μόνο της γυναίκας.

17.  Οι θετοί γονείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχουν καμιά εξουσία πάνω στα θετά           παιδιά και ταυτόχρονα έχουν τρομερές ευθύνες, αφού πρέπει να αναπληρώσουν το χαμένο        γονιό που προσπαθούν να αντικαταστήσουν. Πρέπει να καταλάβουν ότι τα θετά παιδιά,                επειδή έχουν χάσει κάπου ένα γονιό τους, είναι σαν τραυματίες πολέμου και χρειάζονται                αγάπη και φιλία.

18.  Δεν ξέρεις ποτέ το σύντροφό σου, μέχρι που να προσπαθήσετε και οι δύο να ξεπεράσετε          μια κρίση με ένα παιδί που βρίσκεται στην εφηβεία. Βασικά, δεν ξέρετε ούτε καν τον εαυτό σας      μέχρι τότε.

19.  Δεν έχει νόημα να πολεμάτε την ηλικία στον εαυτό σας ή στο σύντροφό σας. Θα χάσετε.                 Κανείς δεν έχει κερδίσει ποτέ αυτό τον πόλεμο.

20.  Οι μάχες δεν έχουν θέση σε ένα γάμο. Αν ο σύντροφός σας σάς πληγώσει, μιλήστε για τον          πόνο σας αντί να εκδηλώνετε το θυμό σας. Συζητήστε το θυμό σας ήρεμα, σαν δικό σας             πρόβλημα και όχι σαν ένα λάθος που έκανε ο σύντροφός σας. Διατηρείτε την καλοσύνη σας.


21.  Ο σκοπός των συζυγικών συγκρούσεων πρέπει να είναι να καταλάβουν και οι δύο τα                  ζητήματα και τα συναισθήματα που υπάρχουν και όχι να καθοριστεί ποιος είναι νικητής. Ο              πραγματικός νικητής σε μια συζυγική σύγκρουση είναι εκείνος που καταλαβαίνει πρώτος την        άποψη του άλλου. Ή κερδίζετε και οι δύο ή χάνετε και οι δύο. Δεν μπορείτε να έχετε δίκιο και         να είστε παντρεμένοι ταυτόχρονα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου