Τρίτη, 7 Μαΐου 2013

Θα ήθελα να αναφερθώ σε έθιμα ΕΛΛΗΝΙΚΑ και μόνον ΕΛΛΗΝΙΚΑ !!!
Από την Αλόη Αλεξάνδρα
Λόγω της εορτής του Πάσχα γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά στο διαδίκτυο, σχόλια είτε ειρωνικά είτε κάπως θετικά που με οδήγησαν στην επιθυμία να γράψω το παρακάτω κείμενο.  Το άγιο ΦΩΣ  κάθε χρόνο στο θερινό ηλιοστάσιο, το έφερναν από την ΔΗΛΟ, όταν έφευγε το καράβι έσβηναν τις εστίες και τους βωμούς και για τρεις μέρες δεν έκαιγε καμία φωτιά πουθενά.

Το καράβι αυτό που μετέφερε το ΦΩΣ ήταν ιερό μόνο για αυτόν τον σκοπό λειτουργούσε, το συνόδευαν μόνο ιερείς μυημένοι  πήγαιναν στην ΔΗΛΟ  στον ναό του ΑΠΟΛΛΩΝΑ έπαιρναν το άγιο ΦΩΣ την ΙΟΧΡΟΥ ΦΛΟΓΑ  την ημέρα του ηλιοστασίου και την έφερναν στην ΑΘΗΝΑ. Άναβαν  όλες τις εστίες και τους βωμούς στους ναούς μέχρι το επόμενο ηλιοστάσιο.   
                
Τώρα όσον αφορά τα κόκκινα αυγά ήταν σύμβολο γονιμότητας, κάθε χρόνο στην ΕΑΡΙΝΗ
ΙΣΗΜΕΡΙΑ γιόρταζαν τον θάνατο του ΑΔΩΝΙ δηλαδή θάνατος και αναγέννηση της φύσης, χειμώνας και άνοιξη.  Στην Μακεδονία  την Μεγάλη Πέμπτη βάφουν κόκκινα αυγά, το πρώτο  το παίρνει ο νοικοκύρης του σπιτιού και το θάβει μπροστά στην πόρτα της στάνης με τα πρόβατα  και μετά βάζει ένα σημάδι κόκκινο σε όλα τα ζώα του  για ευλογία και γονιμότητα. 


Εμείς  πόσο γνωρίζουμε όλα αυτά  τα έθιμα και πόσο τα τιμάμε;   Πόσο επιτρέπουμε να μας αγγίζουν όλα αυτά που με τόση αγάπη υπάρχουν γύρω μας;

Ψάχνουμε για την Αρχαία   Ελλάδα έξω από εμάς και κατηγορούμε τους άλλους,  ότι δεν μας αφήνουν να είμαστε πραγματικοί ΕΛΛΗΝΕΣ. Αλλά στην πραγματικότητα  αρνούμαστε τα ΕΘΙΜΑ ΜΑΣ  λέγοντας ότι είναι εβραϊκά  ενώ αυτοί έκλεψαν ότι ΕΛΛΗΝΙΚΟ και το οικειοποιήθηκαν. Έχουμε την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ γύρω μας μέσα μας και μπορούμε ο καθένας μας να την αναζητήσει στα έθιμα της περιοχής του, της οικογένειας  του. 

Θάνατος και ανάσταση υπάρχει σε όλες τις θρησκείες  -θάνατος του ΟΣΙΡΙ Αίγυπτος  -ΜΥΘΡΑΣ Περσία - ΑΔΩΝΙΣ Ελλάδα κ.α. Εόρταζαν τον θάνατο και την αναγέννηση της φύσης.   Θα αναφερθώ  σε άλλα έθιμα στην Θράκη την Φθινοπωρινή Ισημερία  του αγίου Δημητρίου το Σάββατο πριν την γιορτή πηγαίνουν όλες οι γυναίκες στην εκκλησία  με καλάθια γεμάτα με σπόρους ξηρούς καρπούς φρούτα κι ένα κερί στην μέση μέσα σε ένα ψωμάκι και  τοποθετούν τα καλάθια τους από την πόρτα της εισόδου μέχρι το ιερό για να ευλογηθούν, πηγαίνουν μόνο γυναίκες κι αυτούς τους σπόρους θα τους προσθέσουν μέσα στο σιτάρι που θα σπείρουν μετά του αγίου Δημήτριου. 

Αυτά τα έθιμα δεν είναι καινούργια είναι έθιμα της ΓΑΙΑΣ έτσι ευλογούσαν την σπορά, την γονιμότητα με το κόκκινο, ράντιζαν με κόκκινο όλα τα χωράφια  για γονιμοποίηση!!!     Εμείς  τι κάνουμε σήμερα; Γιατί αρνούμαστε αυτό που είμαστε; Αρνούμαστε τα έθιμα που μας μιλάνε για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ  και χαρίζουμε την δύναμη μας κατηγορώντας τους άλλους για ότι μας συμβαίνει, αντί να ψάξουμε όλοι να βρούμε και να αναβιώσουμε έθιμα γονιμότητας, αφθονίας και ευημερίας.


Αντί ν’ αρχίσουμε να ευλογούμε την ΓΗ μας,  έχουμε απαρνηθεί κάθε επαφή και σύνδεση μαζί της,  κατοικούμε επαναπαυμένοι στον ευλογημένο αυτό τόπο και περιμένουμε να λειτουργήσει μόνη της  χωρίς την δική μας συμμετοχή. 

Χρειάζεται την δική μας συμμετοχή  την δική μας θέληση ψυχής για να γονιμοποιήσει ό,τι έχει να μας δόσει!!!  Μην χαρίζετε άλλο την ψυχική σας δύναμη σ’ άλλους, σας αφαιρείτε έτσι η ζωτικότητα σας, η δύναμη σας.  Αυτό σας την γυρίζει  πίσω καταστρέφοντας σας ότι πιο ιερό έχετε την ίδια την ίδια την ψυχή σας , την θεϊκή ελληνική   ψυχή σας!!!

 Οτιδήποτε εορτάζεται είναι ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ  με λίγο ψάξιμο θα βρούμε όλες τις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ εορτές και θα τις αναβιώσουμε ο καθένας στον τόπο του για ν’ αρχίσει πάλι να ξαναζεί η ΑΡΧΑΙΑ  ΕΛΛΑΔΑ   γιατί είμαστε η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!!!    
 
 Μας τα πήραν άλλα και μας τα έφεραν πίσω σαν ξενόφερτα και εμείς δεν μπορούμε ν’ αναγνωρίσουμε αυτό που είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ ΜΑΣ  αυτός ήταν ό σκοπός να ξεχάσουμε, ν’ αρνηθούμε αυτό που είμαστε, και το πέτυχαν με τον καλύτερο τρόπο.

Πέτυχαν ν’ αρνηθούμε την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΗΧΗ ΜΑΣ, δίνοντας μας στην κυριολεξία πίσω ό,τι είναι δικό μας, σαν δικό τους και γελούν μαζί μας αφού εμείς τους το έχουμε επιτρέψει.    

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΣ ΕΘΙΜΑ ΓΙΑΤΙ  ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΣ ΨΥΧΗ!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου