Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2011

Ho' oponopono 100% Ευθύνη για την Πραγματικότητά μας

Από τον Joe Vitale 
Πριν από δύο χρόνια, άκουσα για κάποιον θεραπευτή στη Χαβάη που θεράπευσε μια ολόκληρη πτέρυγα επικίνδυνων ψυχασθενών, χωρίς να δει ποτέ κάποιον απ αυτούς.
Ο ψυχολόγος μελετούσε το φάκελο του ασθενή και μετά έψαχνε μέσα στον εαυτό του για να δει πώς δημιούργησε την ασθένεια αυτού του ατόμου. Καθώς βελτιωνόταν ο ίδιος, ο ασθενής θεραπευόταν.

Όταν πρωτοάκουσα αυτήν την ιστορία, σκέφτηκα ότι ήταν ένας τοπικός θρύλος. Πώς θα μπορούσε κάποιος να θεραπεύσει κάποιον άλλον θεραπεύοντας τον εαυτό του; Πώς θα μπορούσε η καλύτερη αυτοβελτίωση να θεραπεύσει τον επικίνδυνο ψυχασθενή; Δεν έβγαινε νόημα. Δεν ήταν λογικό και απέρριψα την ιστορία.

Όμως, το ξανάκουσα μετά από έναν χρόνο. Άκουσα ότι ο θεραπευτής είχε χρησιμοποιήσει μια Χαβανέζικη θεραπευτική μέθοδο που ονομαζόταν ho 'oponopono.

Δεν το είχα ξανακούσει, αλλά δεν έφευγε από το νου μου. Αν η ιστορία είχε μια δόση αλήθειας, έπρεπε να μάθω περισσότερα.

Πάντα θεωρούσα ότι «απόλυτη ευθύνη» σημαίνει να είμαι υπεύθυνος για ό,τι σκέφτομαι και ό,τι κάνω. Οτιδήποτε πέρα απ’ αυτό, είναι Έξω από μένα. Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την απόλυτη ευθύνη μ’ αυτόν τον τρόπο. Είμαστε υπεύθυνοι για ό,τι κάνουμε, όχι γι αυτό που κάνει κάποιος άλλος  αλλά αυτό είναι λάθος.

Ο Χαβανέζος θεραπευτής που θεράπευσε αυτούς τους διανοητικά διαταραγμένους ανθρώπους θα μου δίδασκε μια προχωρημένη νέα οπτική της απόλυτης ευθύνης. Το όνομά του είναι Dr. Ihaleakala Hew Len. Στο πρώτο μας τηλεφώνημα μιλούσαμε περίπου μια ώρα. Του ζήτησα να μου αφηγηθεί όλη την ιστορία της δουλειάς του σαν θεραπευτή.

Εξήγησε ότι εργάστηκε στο Κρατικό Νοσοκομείο της Χαβάης για τέσσερα χρόνια. Η πτέρυγα όπου κρατούσαν τους επικίνδυνους ψυχασθενείς ήταν ζόρικη. Ψυχολόγοι παραιτούνταν στο μήνα επάνω. Το προσωπικό προφασιζόταν αρρώστια ή απλά αποχωρούσε. Όλοι περπατούσαν με την πλάτη στον τοίχο, φοβούμενοι μήπως δεχτούν επίθεση από τους ασθενείς. Δεν ήταν ένας ευχάριστος τόπος ζωής, εργασίας ή επίσκεψης. Εκεί χρειάστηκε να θέσω την πιο σημαντική ερώτηση: «Τι κάνατε μέσα στον εαυτό σας που είχε σαν αποτέλεσμα την αλλαγή αυτών των ανθρώπων;» «Απλά θεράπευα το μέρος του εαυτού μου που τους δημιούργησε,» μου είπε. Δεν κατάλαβα. Ο Dr. Len εξήγησε ότι απόλυτη ευθύνη για τη ζωή σου σημαίνει ότι το καθετί στη ζωή σου απλά επειδή βρίσκεται στη ζωή σου είναι δική σου ευθύνη. Ολόκληρος ο κόσμος είναι κυριολεκτικά δική σου δημιουργία.

Αυτό είναι δύσκολο να το καταπιείς. Το να είμαι υπεύθυνος για ό,τι λέω ή κάνω είναι ένα πράγμα. Το να είμαι υπεύθυνος για ό,τι λέει ή κάνει ο καθένας στη ζωή μου είναι αρκετά διαφορετικό. Όμως, η αλήθεια είναι αυτή: αν πάρεις την απόλυτη ευθύνη της ζωής σου, τότε καθετί που βλέπεις, ακούς, γεύεσαι, αγγίζεις, ή βιώνεις με κάποιον τρόπο, είναι δική σου ευθύνη, επειδή είναι στη ζωή σου. Αυτό σημαίνει ότι η τρομοκρατική ενέργεια, ο Πρόεδρος, η οικονομία ή ό,τι άλλο βιώνεις και δεν σου αρέσει είναι δική σου ευθύνη να το θεραπεύσεις. Όλα αυτά δεν υπάρχουν, κατά κάποιον τρόπο, παρά σαν προβολές του εσωτερικού σου κόσμου. Το πρόβλημα δεν είναι με αυτά, αλλά με σένα, και για να τα αλλάξεις, χρειάζεται να αλλάξεις τον εαυτό σου.

Γνωρίζω ότι αυτό είναι δύσκολο να το συλλάβει κανείς, να το αποδεχτεί ή να το ζήσει πραγματικά. Η κατηγόρια είναι πολύ πιο εύκολη από την απόλυτη ευθύνη, αλλά καθώς μιλούσα με το Dr. Len, άρχισα να συνειδητοποιώ ότι θεραπεία για εκείνον και με το ho΄ oponopono σημαίνει να αγαπάς τον εαυτό σου.

Αν θέλεις να βελτιώσεις τη ζωή σου, χρειάζεται να θεραπεύσεις τη ζωή σου. Αν θέλεις να θεραπεύσεις κάποιον, ακόμη κι έναν επικίνδυνο ψυχασθενή, θεράπευσε τον εαυτό σου.

Ρώτησα το Dr. Len πώς θεράπευε τον εαυτό του. Τι ακριβώς έκανε, όταν μελετούσε τους φακέλους των ασθενών;

«Απλώς επαναλάμβανα "Συγγνώμη" και "Σ’ αγαπώ" ξανά και ξανά», μου εξήγησε.

«Αυτό μόνο;»

«Αυτό μόνο». Φαίνεται ότι το να αγαπάς τον εαυτό σου είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και, καθώς εσύ βελτιώνεσαι, βελτιώνεις τον κόσμο σου.

Ας δούμε ένα μικρό παράδειγμα του πώς αυτό δουλεύει: Μια μέρα, κάποιος μού έστειλε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που με τάραξε. Στο παρελθόν θα το χειριζόμουν δουλεύοντας με τα συναισθήματά μου ή προσπαθώντας να δικαιολογήσω το άτομο που μου έστειλε το αρνητικό μήνυμα. Αυτή τη φορά, αποφάσισα να προσπαθήσω με τη μέθοδο του Dr. Len. Επαναλάμβανα σιωπηλά, "Συγγνώμη" και "Σ’ αγαπώ". Δεν το έλεγα ειδικά σε κάποιον. Απλά προσκαλούσα το πνεύμα της αγάπης για να θεραπεύσει μέσα μου αυτό που δημιουργούσε τις εξωτερικές συνθήκες.


Μέσα σε μια ώρα έλαβα ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από το ίδιο άτομο. Ζητούσε συγγνώμη για το προηγούμενο μήνυμά του. Θυμηθείτε ότι δεν έκανα καμιά εξωτερική πράξη για να πάρω αυτό το μήνυμα. Ούτε καν του απάντησα. Κι όμως, λέγοντας "Σ’ αγαπώ", με κάποιον τρόπο θεράπευσα μέσα μου αυτό που τον δημιούργησε.

Αργότερα παραβρέθηκα σε εργαστήρια ho 'oponopono του Dr. Len. Σήμερα είναι 70 χρονών, θεωρείται παππούς σαμάνος και ζει κάπως απομονωμένος. Με συγχάρηκε για το βιβλίο μου, «Ο Παράγοντας Έλξης». Μου είπε ότι καθώς βελτιώνω τον εαυτό μου, η δόνηση του βιβλίου μου θα αυξάνεται και θα το αισθάνεται όποιος το διαβάζει. Δηλαδή, καθώς εγώ βελτιώνομαι, οι αναγνώστες μου θα βελτιώνονται.


«Και τι γίνεται με τα βιβλία που έχουν ήδη πουληθεί και βρίσκονται εκεί έξω;» Ρώτησα.

«Δεν είναι εκεί έξω», μου εξήγησε εμπνέοντας το νου μου για άλλη μια φορά με τη μυστικιστική σοφία του. «Είναι ακόμη μέσα σε σένα». Δηλαδή, δεν υπάρχει τίποτα εκεί έξω. Θα χρειαζόταν ένα ολόκληρο βιβλίο για να εξηγηθεί αυτή η προχωρημένη μέθοδος στο βάθος που της αξίζει.

Είναι αρκετό να πούμε ότι οποτεδήποτε θέλεις να βελτιώσεις κάτι στη ζωή σου, υπάρχει μόνον ένα μέρος να στραφείς: μέσα στον εαυτό σου. Και όταν στραφείς εκεί, κάντο με αγάπη. Είναι ο παράγοντας έλξης ? τα όμοια έλκονται -. Ο θεϊκός εαυτός του ήταν τόσο δυνατός που προσέλκυε τον θεϊκό εαυτό των άλλων.

Περισσότερα για το Ho' oponopono

Ho' oponopono σημαίνει, «να κάνεις το σωστό», ή «να διορθώνεις ένα λάθος». Σύμφωνα με τους αρχαίους Χαβανέζους, το λάθος προκύπτει από σκέψεις που μολύνονται από οδυνηρές αναμνήσεις του παρελθόντος. Το ho’ oponopono προσφέρει έναν τρόπο απελευθέρωσης της ενέργειας αυτών των οδυνηρών αναμνήσεων ή λαθών, που προκαλούν δυσαρμονία και αρρώστια.
Σε μια παραλλαγή της διαδικασίας Ho' oponopono, ο Morrnah είχε την έμπνευση να συμπεριλάβει τα τρία τμήματα του εαυτού, που αποτελούν το κλειδί της Προσωπικής Ταυτότητας. Αυτά τα τρία τμήματα, τα οποία υπάρχουν σε κάθε μόριο της πραγματικότητας ? ονομάζονται Unihipili (παιδί/υποσυνείδητοο), Uhane (μητέρα/συνειδητό) και Aumakua (πατέρας/υπερσυνειδητό).

Όταν αυτή η «εσώτερη οικογένεια» είναι ευθυγραμμισμένη, ο άνθρωπος είναι σε αρμονία με το Θείο. Με αυτήν την ισορροπία, η ζωή αρχίζει να ρέει. Έτσι, το Ho' oponopono βοηθάει στην αποκατάσταση της ισορροπίας πρώτα του ατόμου και μετά όλης της δημιουργίας.


Εισάγοντας με στο σύστημα των τριών τμημάτων, καθώς και στην πλέον δυναμική διαδικασία συγχώρεσης που γνωρίζω (Ho' oponopono), ο Ihaleakala και ο Morrnah μου έμαθαν αυτό: ο καλύτερος τρόπος θεραπείας σε κάθε τομέα της ζωής μου? και σ’ ολόκληρο το σύμπαν ? είναι να πάρω 100% την ευθύνη και να εργαστώ με τον εαυτό μου.

Επιπλέον, μου έμαθαν την απλή σοφία της ολοκληρωτικής αυτοφροντίδας. Όπως είπε ο Ihaleakala σε τόνο χαιρετισμού μετά τη συνέντευξή μας:

«Φρόντισε τον εαυτό σου. Αν το κάνεις, όλοι θα ωφεληθούν.» Αν θέλετε να λύσετε ένα πρόβλημα, ανεξάρτητα από το είδος του προβλήματος, εργαστείτε με τον εαυτό σας. - Ihaleakala Hew Len.
Αυτό το άρθρο επιβεβαιώνει ότι είναι η κατάσταση του Θεραπευτή που οδηγεί στη θεραπεία. Ο Dr. Ihaleakala Hew Len έχει κάνει σημαντική δουλειά στη Χαβάη με τους επικίνδυνους ψυχασθενείς χρησιμοποιώντας αγάπη, συγχώρεση και δουλειά με τον εαυτό του.

«Θεραπεύοντας! διορθώνοντας! ευθυγραμμίζοντας με Ho' oponopono.

ΘΕΩΡΙΑ: Φέρουμε μέσα μας σαν τμήματα του Ασυνείδητου Νου μας όλους τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής μας. (Αυτά τα τμήματά μας μοιάζουν πάρα πολύ με τα αρχέτυπα του Καρλ Γιουνγκ.) Το Ho' oponopono «διορθώνει» ό,τι σχετίζεται με αυτά. Η μέθοδος Ho' oponopono είναι η ευθυγράμμισή μας με τη γενεαλογία μας και το ξεκαθάρισμά της, όπως και το ξεκαθάρισμα των σχέσεών μας με τους άλλους ανθρώπους της ζωής μας.

1. Φέρτε στο νου σας κάποιον με τον οποίο δεν νιώθετε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι ή άνετοι.

2. Οραματιστείτε μια ατέρμονη ροή αγάπης και θεραπευτικής ενέργειας από μια πηγή πάνω από την κορυφή του κεφαλιού σας (από τον Ανώτερο Εαυτό σας). Ανοίξτε το πάνω μέρος του κεφαλιού σας και αφήστε την αγάπη και τη θεραπευτική ενέργεια να εισχωρήσουν στο σώμα σας, να γεμίσουν το σώμα σας και να πλημμυρίσουν την καρδιά σας σε σχέση με αυτόν τον άνθρωπο.

3. Όταν νιώσετε ότι αυτό ολοκληρώθηκε, αν είναι απαραίτητο ή δυνατό, συζητήστε μ’ αυτόν τον άνθρωπο, συγχωρήστε τον και ζητήστε του να σας συγχωρήσει.

4. Αφήστε αυτόν τον άνθρωπο και δείτε τον να απομακρύνεται. Καθώς φεύγει, κόψτε το νήμα που ενώνει τους δυο σας (αν θέλετε). Αν εργάζεστε με μια τωρινή σημαντική σχέση, τότε αφομοιώστε το άτομο μέσα σας.

5. Κάντε το ίδιο με κάθε άνθρωπο της ζωής σας με τον οποίο έχετε μια μη ολοκληρωμένη ή μη ευθυγραμμισμένη σχέση.

6. Ο τελικός έλεγχος είναι να μπορείτε να δείτε ή να σκεφτείτε αυτά τα άτομα χωρίς να νιώθετε κανένα αρνητικό συναίσθημα. Αν εξακολουθείτε να νιώθετε αρνητικά συναισθήματα, τότε κάντε και πάλι τη διαδικασία.

2 σχόλια:

 1. Καλησπερα!
  Ξερεις τι μου θυμιζουν ολα αυτα? Κατι λαους που εβγαζαν τα αντερα του γουρουνιου και προεβλεπαν το μελλον.

  Δεν ξερω πως να χαρακτηρισω αναλογου ειδους θεραπευτικες αγωγες. Μου θυμιζουν κατι μαγια και ξορκια και μου θυμιζει οτι η μονη διαφορα που εχουμε με τους ανθρωπους του νεαντερταλ και του κρο μανιον ειναι οτι αυτοι δεν ειχαν i phone.

  Τι να πω....Μου φαινεται και αυτος και ολοι οι αλλοι που αναφερονται στο κειμενο ειναι οι ιδιοι τυποι με τους τσαρλατανους του νερου του Καματερου που υποστηριζαν οτι θεραπευουν τον καρκινο με το νερο και κερδιζαν ενα σωρο λεφτα.

  Μα καλα ολοι αυτοι που υποστηριζουν δεν εχουν καμια ντροπη? Να γεμιζουν τους αφελεις ανθρωπους με βλακειες ιδεες και πραγματα που δεν εχουν καμια υποσταση γιατι απλα δεν εχουν καμια φυσικη εξηγηση?

  Τι να πω...Περαστικα μας....O tempora, o mores.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Kαλησπέρα!!
  Σεβαστή η άποψή σου.... αφού έτσι πιστεύεις έτσι είναι.... άφησε ένα παραθυράκι όμως να μπεί κάτι διαφορετικό....όχι τώρα γιατί προφανώς δεν είσαι έτοιμος ακόμα... κάπου στο μέλλον!!
  Εμένα πάντως δεν μου μοιάζουν με τους τσαρλατάνους του Καματερού.... γιατί αυτοί σου πουλούσαν νερό.... και το καναν με σκοπό το κέρδος....

  Το Ho' oponopono όμως δεν είναι έτσι... δεν ζήτησε τίποτα από κανέναν.... απλά θεράπευε με την δύναμη της αγάπης....

  είναι κάτι τελείως διαφορετικό.... για την ακρίβεια εκ διαμέτρου αντίθετο.... δεν βρίσκω ίχνος ομοιότητας.
  και φυσικά υπάρχει φυσική εξήγηση.... είναι μία ολόκληρη θεωρία... θα προσπαθήσω με δυο λόγια να σου δώσω μια ιδέα.... χρειάζεται όμως να έχεις ανοιχτό μυαλό και καρδιά....γιατί είναι πέρα από αυτά που μας έχουν διδαξει όλα αυτά τα χρόνια... είναι για την ακρίβεια μία γνώση που μας την έχουν κρύψει για ευνόητους λόγους...

  Η θεραπεία αυτή βασίζεται στην ενότητα... όλοι είμαστε ένα... ο διαχωρισμός που βιώνουμε εγώ δηλ, εσύ,ο άλλος δεν υπάρχει είναι ψευδαίσθηση... στην πραγματικότητα όλοι είμαστε ΕΝΑ... όταν βλέπω κάποιον άρρωστο στην πραγματικότητα κάποιο κομμάτι μέσα μου νοσεί... κάποιο κομμάτι μέσα μου χρειάζεται θεραπεία...

  όπως επίσης όλα αυτά που είπες για τους άλλους στην πραγματικότητα τα λες για τον εαυτό σου... τον εαυτό σου καταδικάζεις.... για τον εαυτό σου λες ότι είναι τσαρλατάνος... ότι λέει βλακείες κλπ. κλπ.

  Είναι το πιο εύκολο να πεις ότι αυτή δεν ξέρει τι λέει και να κλείσεις το pc σου .... όμως τον εαυτό σου κρατάς μακριά από την αλήθεια μακριά από την αγάπη... ότι κάνεις, στον εαυτό σου το κάνεις... ακόμα κι αν το κάνεις σε έναν άλλον...

  Αυτά τα λίγα ελπίζω να έκανα μια αρχή για να αρχίσεις να ψάχνεις.
  Άσε την αγάπη να πλυμμηρίσει την καρδιά σου και ζήτα από τον Θεό να φέρει στον δρόμο σου τις κατάλληλες πληροφορίες... Πρέπει να το ζητήσεις διαφορετικά δεν θα πάρεις τίποτα.. ο Θεός σ' αγαπάει και σου δίνει ακριβώς αυτό που θέλεις... τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο...

  σε ευχαριστώ που μου έδωσες την ευκαιρία να μιλήσω για όλα αυτά
  νασαι πάντα καλά
  αγάπη και φως στον δρόμο σου Λιάνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή