Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2011

Τι είναι τα ενεργειακά κέντρα (τσάκρα) 1ο  Τσάκρα της βάσης
Επίσης γνωστό ως: Security Center, Muladhara

 Τοποθεσία: Το περίνεο, το σημείο μεταξύ του πρωκτού και των σεξουαλικών οργάνων . Το όνομά του υποδεικνύει ότι αποτελεί το θεμέλιο όλων των τσάκρα.
Χρώμα: Κόκκινο
Το κόκκινο είναι το χρώμα της ζωτικότητας, δύναμης και της γενναιότητας.
Μέρη του σώματος: λεμφικό σύστημα, το σκελετικό σύστημα (τα δόντια και τα οστά), ο αδένας του προστάτη στους άνδρες, το ιερό πλέγμα, το σύστημα της ουροδόχου κύστης και το μεγάλο έντερο, και τα κάτω άκρα (πόδια - πέλματα, αστράγαλοι κλπ.). Επίσης, η μύτη, αφού είναι το όργανο της αίσθησης της όσφρησης, και  σχετίζεται με την επιβίωση.
Ενδοκρινής αδένας: Επινεφρίδια
Αίσθηση: Οσμή
Συνείδηση​​: Ασφάλεια, επιβίωση, εμπιστοσύνη, σχέση με τα χρήματα, σπίτι, δουλειά. Έχει τη δυνατότητα να σε γειώνει, να είσαι παρών στο εδώ και τώρα. Αυτοσυντήρηση και ικανοποίηση. Αυτό το τσάκρα αντανακλά επίσης τη σύνδεση ενός ατόμου με τη μητέρα του, και με τη Μητέρα Γη. Καθρεφτίζει πως αισθάνεται το άτομο  για την ύπαρξη του πάνω στη γη.
Τα συμπτώματα ή οι εντάσεις στα μέρη του σώματος που ελέγχονται από αυτό το τσάκρα δείχνουν εντάσεις στα τμήματα της συνείδησης του ατόμου που σχετίζονται με αυτό το τσάκρα. Η ένταση εδώ βιώνεται ως ανασφάλεια,  φόβος,  τρομοκρατία, ή  απειλή για την επιβίωση.
 Στοιχείο: Γη
 Μουσική διαλογιμού και εξισορρόπησης του 1ου τσάκρα:  2ο Ιερό τσάκρα
Chakra Svadhisthana

Τοποθεσία: Το κέντρο της κοιλιάς
Χρώμα: Πορτοκαλί
Μέρη του σώματος:  Αναπαραγωγικό σύστημα, γεννητικά όργανα, οσφυϊκό πλέγμα, ισχία, ιερό οστό, χαμηλότερο μέρος του εντέρου, ουροδόχος κύστη,  νεφρά, κάτω μέρος της πλάτης, και απεκκριτικό σύστημα.
Ενδοκρινής αδένας: Γονάδες
Λειτουργίες: Τονώνει τα νεφρά, Βελτιώνει την λειτουργία της ουροδόχου κύστης,  ομαλοποιεί την εμμηνόρροια.
Αίσθηση: Αίσθηση της γεύσης και της  όρεξης.
Συνείδηση: Αυτό το τσάκρα συνδέεται με τα μέρη της συνείδησης που ασχολούνται με τα τρόφιμα και το φύλο. Μέσω αυτού έρχεται το άτομο σε επαφή, με αυτό θέλει  χρειάζεται και βρίσκει ευχάριστη το σώμα του. Η ικανότητα του ατόμου να κάνει παιδιά συνδέεται επίσης με αυτό το τσάκρα. Και τέλος η σχέση του ατόμου με το νερό είναι μια αντανάκλαση της σχέσης του με τα μέρη της συνείδησής του που συνδέονται με αυτό το τσάκρα, δηλαδή με την τροφή, το σεξ και τα παιδιά.
Αυτό το τσάκρα είναι επίσης συνδεδεμένο  με το συναισθηματικό σώμα, και με την  προθυμία του ατόμου να έρχεται σε επαφή με  τα συναισθήματά του.
Στοιχείο: Νερό
Μουσική διαλογιμού και εξισορρόπησης του 2ου τσάκρα:


3ο  τσάκρα 
Power Center, Manipura

Τοποθεσία: Ηλιακό πλέγμα
Χρώμα: Κίτρινο
Μέρη του σώματος: Τα τμήματα του σώματος που σχετίζονται με αυτό το τσάκρα είναι το μυϊκό σύστημα, το δέρμα, το ηλιακό πλέγμα, το παχύ έντερο, το στομάχι, το συκώτι, χοληδόχος κύστη, πεπτικό σύστημα,  συμπαθητικό νευρικό σύστημα και οι αδένες στην περιοχή του ηλιακού πλέγματος. Επίσης  τα όργανα της όρασης και το πρόσωπο, που εκπροσωπεί μεταφορικά τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τον κόσμο.
Βελτιώνει την λειτουργία στο πάγκρεας και την χοληδόχο κύστη. Εξισορροπεί τις δραστηριότητες του συκωτιού. Τονώνει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα.
 
Ενδοκρινής αδένας: Το πάγκρεας
Αίσθηση: Όραση
Συνείδηση: Μέρη της συνείδησης που σχετίζονται με αυτό το τσάκρα είναι   η δύναμη,  ο έλεγχος, η ελευθερία, η ευκολία με την οποία  είναι σε θέση να είναι ο εαυτός του. Συνδέεται επίσης με την πνευματική δραστηριότητα,  το διανοητικό σώμα και την προσωπικότητα, ή εγώ.

Η σχέση μας με  τη φωτιά, ή τον  ήλιο, μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει παραλληλισμούς στη σχέση του ατόμου με τα μέρη της συνείδησής του που αυτό το τσάκρα αντιπροσωπεύει.  Αν κάποιος είναι ευαίσθητος  στον ήλιο, τότε, μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες για την εξουσία, ή τον έλεγχο, ή την ελευθερία.
Στοιχείο: Φωτιά, ήλιος.
Μουσική διαλογιμού και εξισορρόπησης του 3ου τσάκρα:

4ο τσάκρα της καρδιάς,  Anahata

Τοποθεσία: κέντρο του θώρακα
Χρώμα: Emerald πράσινο
Μέρη του σώματος: Αυτό το τσάκρα συνδέεται με την καρδιά, το κυκλοφορικό σύστημα του αίματος, το καρδιακό πλέγμα, οι πνεύμονες
, ο  Θύμος αδένας και ολόκληρη η περιοχή του θώρακα.
Ενδοκρινής αδένας: Θύμος αδένας, το ανοσοποιητικό σύστημα.
Αίσθηση: Αίσθηση της αφής,  που επηρεάζεται από το 2ο τσάκρα , η οποία είναι περισσότερο η αίσθηση που νιώθει κανείς με το σώμα του. Το αγκάλιασμα επίσης είναι μια δραστηριότητα του τσάκρα της καρδιάς. Όταν κάποιος αγκαλιάζει, αισθάνεται  ενεργειακά, ποιο είναι το πρόσωπο απέναντί του και  παίρνει πληροφορίες μέσα στο σώμα του, σχετικά με το πρόσωπο αυτό. Ευαισθησία στο άγγιγμα της καρδιάς δείχνει ευαισθησία σ’ αυτό το τσάκρα.
Συνείδηση: Αντιλήψεις σχετικά με την αγάπη,
αποδοχή του εαυτού, κοινωνική ταυτότητα, ειρήνη, ευγένεια ισότητα και σχέσεις με ανθρώπους.
Δυσκολία με την αναπνοή, ή με τους πνεύμονες, τα όργανα του αέρα, δείχνει την ένταση στο τσάκρα της καρδιάς. Σχέση ενός ατόμου με τον αέρα αντανακλά τη σχέση του με την αγάπη.
 Το AIDS είναι ένα πρόβλημα με τις αντιλήψεις του ατόμου για την αγάπη, δεδομένου ότι είναι το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο επηρεάζεται. Το άτομο αισθάνεται ότι ο τρόπος ζωής του τον χωρίζει από εκείνους που αγαπά, συχνά λόγω της κοινωνικής κριτικής.
Στοιχείο: Αέρας
Μουσική διαλογιμού και εξισορρόπησης του 4ου τσάκρα:

 

5ο Τσάκρα. Visuddha

Τοποθεσία: Βάση του λαιμού
Χρώμα: Γαλάζιο
Μέρη του σώματος: Αυτό το τσάκρα ελέγχει το λαιμό, τα χέρια και τον τράχηλο της μήτρας.
Αίσθηση: Αίσθηση της ακοής
Ενδοκρινής αδένας: Θυρεοειδής αδένας
Συνείδηση
: Συνδέεται με την έκφραση και την επικοινωνία. Μπορεί κάποιος να εκφράζει το τι θέλει και τι αισθάνεται, μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης, με ζωγραφική, χορό, μουσική κ. ά. Η έκφραση σχετίζεται με τη λήψη, όπως στο "Ζήτησε και θα σου δοθεί."
Αυτό το τσάκρα συνδέεται με τη διαίσθησ
η του ατόμου, το οποίο οδηγείται  σε μια βέλτιστη ροή, με σκοπό την εκδήλωση των στόχων. Το Σύμπαν παρέχει όλες τις ανάγκες του χωρίς καμία προσπάθεια από την πλευρά του. Είναι μια κατάσταση Χάριτος. Η αφθονία επίσης συνδέεται με αυτό το τσάκρα, με την προϋπόθεση της άνευ όρων αποδοχής, στην αφθονία του Σύμπαντος.
Μεταφυσικά, αυτό το τσάκρα σχετίζεται με τη δημιουργικότητα, την εκδήλωση στον φυσικό κόσμο, και την εκπλήρωση των στόχων.
Στοιχείο:
Αιθέρας, μέσω του οποίου επιτελείται  η διασταύρωση του φυσικού κόσμου με τον κόσμο του Πνεύματος. Το Πνεύμα, αντιπροσωπεύει τη μήτρα μέσα από την οποία η φυσική πραγματικότητα εκδηλώνεται.

Μουσική διαλογιμού και εξισορρόπησης του 5ου τσάκρα:

6ο Τσάκρα Τρίτο Μάτι

Τοποθεσία: Κέντρο του μετώπου
Χρώμα:
Βαθύ  Μπλε  Indigo
Μέρη
του σώματος: Αυτό το τσάκρα συνδέεται με το μέτωπο και τους κροτάφους, με την καρωτίδα.
Ενδοκρινής αδένας
: Υπόφυση
Αίσθηση
: Όλες οι εσωτερικές αισθήσεις που  θεωρούνται επικοινωνία με το  πνεύμα. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, διόραση (εσωτερική αίσθηση της όρασης), διακοή (εσωτερική αίσθηση της ακοής), clairsentience (εσωτερική αίσθηση της αφής), κλπ.
Συνείδηση
: Αυτό το τσάκρα συνδέεται με το βαθύ εσωτερικό επίπεδο του Πνεύματος, τουποσυνείδητο ή ασυνείδητο. Είναι ο τόπος στον οποίο βρίσκεται ο Ανώτερος σκοπός της ζωής μας, και είναι το επίπεδο της συνείδησης που κατευθύνει τις ενέργειές μας και στην πραγματικότητα, τη ζωή μας.
Στοιχείο
: Εσωτερικός ήχος, ένας ήχος  που έρχεται από μέσα και δεν εξαρτάται από τα γεγονότα έξω. Συχνά θεωρείται παθολογική κατάσταση με την παραδοσιακή ιατρική, από ανατολικές παραδόσεις όμως, θεωρείται ως απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω πνευματική ανάπτυξη.
Μουσική διαλογιμού και εξισορρόπησης του 6ου τσάκρα:

7ο Τσάκρα, Sahasrara

Τοποθεσία: κορυφή του κεφαλιού
Χρώμα: Βιολετί
Μέρη του σώματος: Αυτό το τσάκρα συνδέεται με την κορυφή του κεφαλιού, τον εγκέφαλο, και ολόκληρο το νευρικό σύστημα.
Ενδοκρινής αδένας: Επίφυση
Αίσθηση: Το αίσθημα της ενσυναίσθησης  και της ενότητας.
Συνείδηση: Το τσάκρα του στέμματος ( Crown) αντιπροσωπεύει το μέρος της συνείδησής μας που ασχολείται με τις αντιλήψεις της ενότητας ή χωρισμού. Ακριβώς όπως το τσάκρα της βάσης  έδειξε τη σύνδεσή μας με τη Μητέρα Γη, αυτό το τσάκρα δείχνει τη σχέση μας με τον Πατέρα μας στον Ουρανό. Αντιπροσωπεύει τη σύνδεσή μας με τον βιολογικό πατέρα μας, που γίνεται το μοντέλο για τη σχέση μας με την αρχή, και τελικά, με το Θεό. Είναι το επίπεδο της ψυχής.
Μπλοκαρισμένο είναι αυτό το τσάκρα όταν κάποιος βιώνει μια αίσθηση διαχωρισμού από τον πατέρα του, και βιώνει επίσης την εμπειρία της απομόνωσης και της μοναξιάς, αισθάνεται δηλ. σαν να βρίσκεται σε ένα κέλυφος, και έχει δυσκολία στην επαφή με τους γύρω του. Οι σκέψεις μας έχουν την τάση να δικαιολογήσουν και να διατηρήσουν αυτή  την αίσθηση της μοναξιάς, με την εξισορρόπηση των τσάκρα επέρχεται αρμονία και ισορροπία.
Στοιχείο: Εσωτερικό Φως, το οποίο είναι το βαθύτερο μέρος της ύπαρξης μας,
Ονομάζεται  επίσης λευκό φως. Μεταφυσικά, αυτό θεωρείται το σημαντικότερο στοιχείο που ολόκληρο το φυσικό σύμπαν έχει δημιουργηθεί.
Μουσική διαλογιμού και εξισορρόπησης του 7ου τσάκρα:Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου