Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2011

Σεξουαλική ενέργεια


Αυτό που  σπρώχνει τον άνθρωπο να ενεργήσει και να ανυψώσει τον εαυτό του δεν είναι τίποτα άλλο από την ίδια την σεξουαλική ενέργεια!
Η γιγαντιαία αυτή ενέργεια βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση σε κάθε ζωντανό πλάσμα. Βοηθά καταρχήν την ανθρώπινη ύπαρξη μέσω των γονιών να γεννηθεί εντός της ύλης, μέσα σ’ ένα σώμα και όταν αποκτήσει τη σωματική ωριμότητα, του δίνει την ικανότητα να γεννήσει άλλα όντα με σώμα. Ο ασυνείδητος άνθρωπος, παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να μη συνειδητοποιεί πως αυτή η ίδια ενέργεια όχι μόνο τον κάνει ικανό να αποκτά παιδιά, αλλά πως αποτελεί επίσης και τη μόνη δύναμη, την παρόρμηση που βοηθά, στην κυριολεξία μάλιστα τον σπρώχνει να ανυψώσει σταδιακά την συνειδητότητά του μέχρι να φτάσει την θεία κατάσταση της αυτογνωσίας. Η σεξουαλική ενέργεια εξαναγκάζει την ανθρώπινη συνείδηση να κατευθύνεται προς τα πάνω και την οδηγεί ακόμα ψηλότερα. Δεν χρειάζεται να πούμε πως μέχρι να φτάσει κανείς στο υψηλότερο επίπεδο αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης, το ανθρώπινο ον δεν μπορεί να γνωρίζει πως, μόνο αν φτάσει σ’ αυτό το επίπεδο, μπορεί να εξοικειωθεί με αυτή την ενέργεια, που μόνη αποτελεί την αληθινή του ύπαρξη. Μπορεί όμως, και στο τέλος θα το επιτύχει, να κάνει την ενέργεια αυτή συνειδητή εντός του εαυτού, γιατί αυτή είναι η αληθινή του φύση, είναι αυτός ο ίδιος.Η σεξουαλική ενέργεια βοηθά τον άνθρωπο να υψωθεί πάνω από την σεξουαλική ενέργεια.
Αν βιώσουμε την αλήθεια αυτή για τον εαυτό μας, μπορούμε τότε να κατανοήσουμε, γιατί οι μυημένοι χρησιμοποίησαν τον σκορπιό σαν σύμβολο της σεξουαλικής ενέργειας. Ο σκορπιός είναι ο ίδιος το μέσο της καταστροφής του και με τον ίδιο τρόπο που η σεξουαλική δύναμη καταστρέφει τον εαυτό της, διότι σπρώχνει τον ασυνείδητο άνθρωπο και βοηθά τον συνειδητό άνθρωπο να μετασχηματίσει την σεξουαλική ενέργεια σε υψηλότερες ενέργειες και να φτάσει στην αυτογνωσία μέσα σ’ αυτήν την ενέργεια – να γίνει αυτή η ίδια η ενέργεια ! Τότε, όμως, δεν πρόκειται για σεξουαλική ενέργεια. Έχει καταστρέψει τον εαυτό της σαν μια τέτοια ενέργεια.
Κάποιοι πλανημένοι «άγιοι» ή μύστες προσπάθησαν να εμποδίσουν αυτήν την ενέργεια. Είναι γνωστός ο αυτοευνουχισμός του Ωριγένη. Όταν όμως το ποτάμι που τροφοδοτεί την ύπαρξή σου στερεύει τότε τα χωράφια σου μένουν απότιστα και απονεκρώνονται. Γιατί πέρα από αυτή την ενέργεια δεν υπάρχει άλλη για να χρησιμοποιήσεις. Το πρώτο κύτταρο που σε δημιούργησε όπως λέει ο Όσσο είναι σεξουαλικό κύτταρο. Ο σκοπός δεν είναι να σταματήσει η ροή της κοσμικής αυτής δύναμης αλλά η άνοδος της και η τροφοδότηση των ανώτερων ενεργειακών κέντρων του ανθρώπου έτσι ώστε να μετουσιωθεί, σε αγάπη, σε νοημοσύνη, σε ευδαιμονία, σε συμπαντική συνειδητότητα.
Ας δούμε όμως τι λέει για το συγκεκριμένο θέμα ο Aivanhov :
Κατ’ αρχήν φαίνεται δύσκολο να διαχωριστεί η σεξουαλική ενέργεια από την αγάπη. Όλα έρχονται από το Θεό και ό,τι εκδηλώνεται μέσα από τον άνθρωπο σαν ενέργεια είναι, από την προέλευσή του, μία θεία ενέργεια. Αλλά αυτή η ενέργεια προκαλεί διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με τον αγωγό μέσα από τον οποίο αυτή εκδηλώνεται. Μπορούμε να τη συγκρίνουμε με τον ηλεκτρισμό. Ο ηλεκτρισμός είναι μια ενέργεια που αγνοούμε τη φύση της, όταν όμως περνά μέσα από μια λάμπα γίνεται φως, αν και αυτή η ίδια δεν είναι φως. Περνώντας από μια ηλεκτρική εστία γίνεται θερμότητα. Περνώντας μέσα από ένα μαγνήτη γίνεται μαγνητισμός, περνώντας μέσα από έναν ανεμιστήρα γίνεται κίνηση. Με τον ίδιο τρόπο υπάρχει μια έμφυτη κοσμική δύναμη που παίρνει αυτή ή εκείνη την όψη σύμφωνα με το όργανο του ανθρώπου μέσα από το οποίο εκδηλώνεται. Διαμέσου του εγκεφάλου γίνεται νοημοσύνη, λογική, διαμέσου του ηλιακού πλέγματος γίνεται αίσθηση και συναίσθημα, όταν περνά από το μυικό σύστημα γίνεται κίνηση, και όταν περνά από τα γεννητικά όργανα γίνεται έλξη για το άλλο φύλλο. Αλλά είναι πάντα η ίδια ενέργεια.
Η σεξουαλική ενέργεια έρχεται λοιπόν από πολύ ψηλά, αλλά, περνώντας από τα σεξουαλικά όργανα, προκαλεί αισθήσεις, έναν ερεθισμό, μια επιθυμία προσέγγισης και μπορεί, μέσα σ’ αυτές τις εκδηλώσεις να μην υπάρχει καμιά απολύτως αγάπη. Έτσι συμβαίνει στα ζώα. Σε ορισμένες περιόδους του χρόνου ζευγαρώνουν, αλλά το κάνουν από αγάπη; Συχνά αλληλοσπαράζονται και σε ορισμένα μάλιστα έντομα, όπως ένα είδος ακρίδας ή ορισμένες αράχνες, το θηλυκό τρώει το αρσενικό. Είναι από αγάπη; Όχι, είναι καθαρή σεξουαλικότητα. Η αγάπη αρχίζει όταν αυτή η ενέργεια αγγίζει συγχρόνως άλλα κέντρα στον άνθρωπο: την καρδιά, τον εγκέφαλο, την ψυχή και το πνεύμα. Τότε αυτή η έλξη, αυτή η επιθυμία που έχει να πλησιάσει κανείς κάποιον, φωτίζεται από σκέψεις, από συναισθήματα, από μια γεύση αισθητική. Δε ζητάει κανείς πια μια εγωιστική ικανοποίηση, όπου δε λογαριάζεται καθόλου ο σύντροφος.Η αγάπη είναι σεξουαλικότητα, αν θέλετε, αλλά πλατιά, φωτισμένη, μεταμορφωμένη. Η αγάπη έχει τόσους βαθμούς και εκδηλώσεις, ώστε δεν μπορούμε ούτε να τους αριθμήσουμε, ούτε να τους ταξινομήσουμε. Συμβαίνει π.χ. ένας άνδρας ν’ αγαπά μια νέα και όμορφη γυναίκα χωρίς όμως να έλκεται και τόσο φυσικά από αυτή: θέλει προπαντός να την βλέπει ευτυχισμένη, υγιή, μορφωμένη, κτλ… Πώς να το εξηγήσουμε αυτό; Δεν είναι μόνο σεξουαλικότητα, αλλά αγάπη. Είναι, λοιπόν, ένας ανώτερος βαθμός. Αλλά πρέπει να υπάρχει τουλάχιστο λίγη σεξουαλικότητα σ’ αυτή την αγάπη, γιατί μπορεί να ρωτήσει κανείς: γιατί αυτός ο άνθρωπος δε συνδέθηκε με ένα άλλο πρόσωπο, μια γυναίκα γριά και άσχημη, ή με έναν άλλο άνδρα; Ναι, αν αναλύσουμε, θα ανακαλύψουμε τουλάχιστον έναν αδύναμο βαθμό σεξουαλικότητας.
Η σεξουαλικότητα…η αγάπη… δεν είναι λοιπόν παρά ένα θέμα βαθμού. Όταν δεν επιμένετε μόνο πάνω σε μερικές χυδαίες αισθήσεις, αλλά αισθάνεστε τους ανώτερους βαθμούς αυτής της κοσμικής δύναμης να σας κυριεύουν, αυτή είναι η αγάπη, και επικοινωνείτε με τις ουράνιες περιοχές. Αλλά πόσοι άνθρωποι, από την στιγμή που έσβησαν την επιθυμία, χώρισαν ή ακόμα ήρθαν στα χέρια! Αυτό που μετράει γι’ αυτούς, είναι μόνο να ξαλαφρώσουν, να απαλλαχτούν από μια ένταση, και αν ύστερα από λίγο καιρό, αυτή η ενέργεια, μαζευτεί και πάλι μέσα τους, ξαναγίνονται χαμογελαστοί και τρυφεροί, αλλά με μοναδικό σκοπό να ικανοποιήσουν και πάλι την κτηνωδία τους. Τι αγάπη μπορεί να υπάρχει σ’ αυτό;
Όσο έχετε κατώτερες τάσεις, τόσο είστε υποχρεωμένοι να τις ικανοποιείτε, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας εμποδίζει να πιστεύεται ότι μια καλυτέρευση είναι δυνατή. Και την ημέρα που θα κατορθώσετε να αναπτύξετε άλλες τάσεις, ύψιστες, θείες, θα κολυμπάτε στον ωκεανό της Κοσμικής Αγάπης, ενώ πριν δεν τρεφόσαστε παρά με μερικές σκόρπιες σταγόνες από δω κι από κει (και ακόμη, για να τις βρείτε, τι ζωή απογοητεύσεων και δυστυχιών!). Τώρα, που είστε βυθισμένοι σ’ αυτόν τον Κοσμικό Ωκεανό, πίνετε, δεν έχετε πια ανάγκη να πάτε να κλέψετε λίγες σταγόνες αγάπης από τους άλλους.

Omraam Mikhaël Aïvanhov
Αποδέσμευση της σεξουαλικής ενέργειας. Οταν η σεξουαλική ενέργεια δεν κυλά όπως θα έπρεπε, δημιουργεί πολλά προβλήματα.

Αν κυλά πολύ καλά η σεξουαλική ενέργεια, τότε όλα λειτουργούν σωστά, όλα παραμένουν αρμονικά. Τότε είσαι συντονισμένος και υπάρχει ένα είδος ισορροπίας. Οταν κολλήσει κάπου η σεξουαλική ενέργεια, υπάρχει ο αντίκτυπος σε ολόκληρο το σώμα. Και πρώτα από όλα εμφανίζεται στο κεφάλι, επειδή το σεξ και το κεφάλι βρίσκονται στους αντίθετους πόλους.

Γι΄αυτό ακριβώς οι άνθρωποι που είναι πολύ εγκεφαλικοί αρχίζουν να χάνουν την επαφή με τις οργασμικές τους ιδιότητες. Ξεχνούν την σεξουαλκή τους ενέργεια. Την ενέργεια αυτή είτε την παραμελούν είτε την καταπιέζουν. Παραμένουν στο κεφάλι τους, όλη τους η χαρά βρίσκεται εκεί. Υποφέρει όλο τους το σώμα και το κεφάλι γίνεται σαν δικτάτορας.

Αρχισε να κάνεις δυο πράγματα: κάθε πρωί, μετά από τον ύπνο σου, στάσου στη μέση του δωματίου και άρχισε να κάνεις όλο το σώμα να τρέμει. Κάνε το να τρέμει΄ τίναξε όλο σου το σώμα από τα δάκτυλα των ποδιών ως το κεφάλι και νιώθε ότι είναι σχεδόν οργασμικό αυτό... σαν να σου δίνει ένα σεξουαλικό οργασμό. Απόλαυσέ το, θρέψε το, κι αν αρχίσεις να νιώθεις ότι θέλεις να βγάλεις κάποιους ήχους, βγάλε τους και απόλαυσέ το΄ επί δέκα λεπτά.

Επειτα τρίψε όλο το σώμα με μια στεγνή πετσέτα και κάνε ένα ντους. Κάνε το αυτό κάθε πρωί και μέσα σε δυο ή τρεις εβδομάδες θα έρθει η ισορροπία.


OshoΗ μεταστοιχείωση της σεξουαλικής ενέργειας σε πνευματική θεία δημιουργική δύναμη είναι η ανάσταση από το θάνατο στην αιώνια ζωή


Κάνουμε λάθος όταν προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε την αγάπη με την σεξουαλικότητα. Φαίνεται αρκετά φυσικό, ας πούμε, για τις γυναίκες, που δεν ένιωσαν ποτέ και την παραμικρή έκφραση αγάπης, από άψυχους, βαρετούς και χωρίς ενδιαφέρον συζύγους, να πιστεύουν πως η τρυφερότητα, που δείχνει ο άνδρας που ενδιαφέρεται για τη γυναίκα του κατά τη διάρκεια της σύντομης περιόδου του σεξουαλικού ενθουσιασμού, συνιστούν αγάπη κι επομένως να θέλουν να έχουν σεξουαλικές επαφές με τους συζύγους, όσο πιο συχνά μπορούν. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως ενδιαφέρονται πρωταρχικά για τη σεξουαλική επαφή αυτή καθ’ εαυτή, αλλά πως επιθυμούν ένα μικρό κομμάτι αγάπης. Εάν ο σύζυγος τις απογοητεύσει και εάν βρουν την ευκαιρία – και σχεδόν πάντα τη βρίσκουν! – προσπαθούν τότε να πάρουν αγάπη από έναν άλλο άνδρα και να βιώσουν τη σεξουαλικότητα στην πληρότητά της. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν το κάνουν εξαιτίας της έλλειψης σωματικής ικανοποίησης. Το σώμα επιθυμεί τη σεξουαλική ικανοποίηση λιγότερο συχνά, απ’ όσο κανείς φαντάζεται.Οι άνδρες επιθυμούν την εκτίμηση και τον θαυμασμό των γυναικών. Αν ο άνδρας δεν πάρει αυτή την αναγνώριση από το σπίτι, σίγουρα θα συναντήσει κάποια άλλη γυναίκα, που θα τον θαυμάσει και κατόπιν θα φαίνεται, όπως γίνεται συνήθως, λες κι αυτό που ήθελε ήταν μόνο σεξ. Τόσο ο άνδρας, όσο και η γυναίκα, ψάχνουν για αγάπη από τον εραστή ή την ερωμένη τους. Κάνουν λάθος, όμως, να πιστεύουν πως αυτό είναι που παίρνουν από τον άλλο σύντροφο. Συναντιούνται μυστικά επειδή αυτό που πάντα περιμένουν είναι η σεξουαλική επαφή σε μια κατάσταση σεξουαλικού ενθουσιασμού. Και η σεξουαλικότητα μιμείται την αγάπη. Ωθεί στην τρυφερότητα και τον εναγκαλισμό, σπρώχνει τους εραστές να αγκαλιάζουν ο ένας τον άλλον, να ανακουφίζουν ο ένας τον πόνο του άλλου, μέσα από τις αποκαλύψεις της σεξουαλικότητας, λες και αυτό που ανταλλάσσεται είναι η αληθινή αγάπη. Τι ακολουθεί μια τέτοια εμπειρία; Απογοητεύσεις, μια πικρή γεύση στο στόμα, αλληλοκατηγορίες ή φοβερή μοναξιά και στην περίπτωση των γυναικών, συνήθως ένα απεγνωσμένο αίσθημα εκμετάλλευσης και προδοσίας.

Κανείς από τους δυο δεν έδωσε πραγματική αγάπη, αλλά μόνον περίμεναν να πάρουν, επομένως δεν πήρε κανείς! Η αγάπη δεν μπορεί ποτέ να αντικατασταθεί από την κενή, καθαρά σωματική σεξουαλικότητα. Και η ανθρωπότητα λαχταρά, λιώνει γι’ αγάπη! Αυτές οι αμέτρητες φτωχές, νεαρές ψυχές, που δεν είναι τίποτα παραπάνω από παιδιά και οι οποίοι εξαιτίας του «πολιτισμένου τρόπου ζωής», που δεν ενθαρρύνει την αγάπη, τη στερήθηκαν ίσως από τους γονείς τους, παρέδωσαν τον εαυτό τους στις σεξουαλικές περιπέτειες και τις υπερβολές, γιατί ψάχνουν γι’ αγάπη. Όλοι αυτοί οι ψυχικά ασθενείς άνθρωποι, νεαροί ή ηλικιωμένοι, μπορούν ν θεραπευτούν μόνο από την αγάπη και όχι από τη φθηνή σεξουαλική επαφή ή από την προσπάθεια να τους απελευθερώσει κάποιος από τις σεξουαλικές τους αναστολές και να τους πείσει να ζήσουν μια ασύστολη, προκλητική, χωρίς διάκριση, σεξουαλική ζωή. Πόσοι από αυτούς τους ανθρώπους, νέοι και ηλικιωμένοι, αναζητούν συμβουλή, πώς να επανακτήσουν τη χαμένη σωματική και πνευματική τους αγνότητα, μετά από μια τόσο ανεύθυνη ψυχοθεραπεία. Εάν κάποιος τους δείξει έστω και λίγη αγάπη και κατανόηση, επιστρέφουν στη ζωή θεραπευμένοι και έτοιμοι να γίνουν χρήσιμα μέλη της κοινωνίας.


Θα πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των μεγάλων μυστών, που δε θεωρούν τη σεξουαλική ενέργεια σαν μια αρρωστημένη δύναμη, αλλά κατανοούν το μυστικό της και γνωρίζουν, πως αποτελεί το μοναδικό μέσο με το οποίο τα ανθρώπινα πλάσματα μπορούν να φτάσουν στον τελικό στόχο – Θεό. Εδώ ξανά η άπειρη σοφία, από την οποία διέπεται ολόκληρη η δημιουργία, αποκαλύπτει τον εαυτό της. Ακριβώς όπως η άγνοιά μας και μόνο μας φέρνει γνώση, έτσι η σεξουαλική ενέργεια από μόνη της μας φέρνει την απελευθέρωση από αυτήν, από τη σεξουαλική ενέργεια. Η σεξουαλική ενέργεια μας ελευθερώνει από τις ίδιες τις σεξουαλικές επιθυμίες, τις οποίες η ίδια γεννά και ξανά μας οδηγεί από την κατάσταση του θνητού, από τον θάνατο, στη λύτρωση, την ανάσταση, τη ΖΩΗ.

Ας μην απεχθανόμαστε επομένως τη σεξουαλικότητα και ας πάψουμε να τη θεωρούμε σαν μια κακοήθη δύναμη, που μειώνει τον άνθρωπο.
Ας αντιμετωπίσουμε τη σεξουαλική ενέργεια σαν το κλειδί, που ανοίγει για μας την πόρτα ανάμεσα στο πνεύμα και τον κόσμο της ύλης, από το υψηλότερο στο κατώτερο, αλλά επίσης και από το κατώτερο στο υψηλότερο. Ας τη θεωρήσουμε, επομένως σαν τη θεία ώθηση, που μας καθιστά ικανούς να δημιουργούμε επόμενες γενιές, να αναπαράγουμε τη ζωή από επάνω προς τα κάτω μέσα στο σώμα, αλλά επίσης και να μεταμορφώνουμε τον άνθρωπο εξυψώνοντας τον  σε ένα πνευματικό άνθρωπο, βοηθώντας τον να κατακτήσει τον θάνατο. Θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες γιατί, εάν η σεξουαλική εμπειρία χρησιμοποιηθεί κατάλληλα, μας δίνει τέτοια ευτυχία και στα δύο μονοπάτια. Στο μονοπάτι προς τα κάτω είναι σύντομη και εφήμερη. Στο μονοπάτι που πάει ψηλά είναι αιώνια ευτυχία. Ας χρησιμοποιήσουμε τη φωτιά της , για να κάνουμε το δικό μας δέντρο της ζωής να ανθίσει και ν’ αποκτήσει καρπούς.


Μέσα από την σεξουαλικότητα, ο άνθρωπος γνωρίζει καταρχήν, την ευτυχία που παίρνεις, όταν δίνεις. Και παρ’ όλο που η ανατέλλουσα αγάπη του δεν είναι τίποτα άλλο από μια ζωώδη επιθυμία, ένα πάθος, η διέγερσή του, έστω και ασυνείδητα έστω και για τόσο μικρό χρονικό διάστημα, αποτελεί ήδη μια ώθηση προς την ενότητα, προς την αγάπη!. 

Εάν φτάσει μια φορά στο ύψιστο επίπεδο, την πηγή της θείας δύναμης, θα μπορέσει να μεταστοιχειώσει τις χαμηλότερες μορφές ενέργειας της θείας, δημιουργικής δύναμης, στις υψηλότερες μορφές τους και με τις υψηλότερες πνευματικές μορφές της ενέργειας θα καταστεί ικανός να ελέγξει και να οδηγήσει τις χαμηλότερες μορφές και να εκφράσει όλες αυτές τις ενέργειες, μέσα από τα αντίστοιχα νευρικά κέντρα. Ας προσπαθήσουμε, όμως, να γνωρίσουμε αυτή τη δύναμη, ας προσπαθήσουμε, με τη βοήθεια της, να σκαρφαλώσουμε ψηλότερα στην εξελικτική κλίμακα και έτσι να βοηθήσουμε τη σεξουαλική ενέργεια να μεταστοιχειωθεί στους υψηλότερους κραδασμούς της, σε πνευματική δύναμη. Όπου υπάρχει συνείδηση, εκεί δραστηριοποιείται η δημιουργική δύναμη.
Ελίζαμπεθ Χέικ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου