Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Πυθαγόρας και η αιώνια σοφία μέρος 1ο
Ο Πυθαγόρας αντιπροσωπεύει την αέναο αναζήτηση της  Αιώνιας Σοφίας (Philosophia Perennis). Αυτός είναι ένας κατ 'εξοχήν  αναζητητής της αλήθειας.  Διακινδύνεψε τα πάντα για την εσωτερική έρευνα. Ταξίδεψε σε μήκη και σε πλάτη, σχεδόν σε όλο τον τότε  γνωστό κόσμο, σε αναζήτηση των Δασκάλων, των μυστηριακών  σχολών και  όλων των  κρυμμένων μυστικών.


 Από την Ελλάδα πήγε στην Αίγυπτο  σε αναζήτηση της χαμένης  Ατλαντίδας . 
Στην Αίγυπτο, η μεγάλη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας ήταν ακόμα άθικτη. Είχε  διασώσει όλα τα μυστικά του του παρελθόντος.
Ήταν η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη που υπήρξε ποτέ στη γη. Αργότερα καταστράφηκε από φανατικούς. Η βιβλιοθήκη ήταν τόσο μεγάλη που όταν κάηκε, η φωτιά συνεχίστηκε  για έξι μήνες !

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΥΒΡΙΣΜόλις είκοσι πέντε αιώνες πριν από τον Πυθαγόρα, μια μεγάλη ήπειρος, η Ατλαντίδα, είχε καταποντιστεί  στον ωκεανό. Ο ωκεανός που ονομάζεται «Ατλαντικός», πήρε το όνομά του από την Ατλαντίδα. Η Ατλαντίδα ήταν η αρχαιότερη ήπειρος της γης, και ο πολιτισμός  είχε φτάσει στην  υψηλότερη  δυνατή κορυφή.  Αλλά κάθε φορά που ένας πολιτισμός φτάνει σε μεγάλη ακμή, υπάρχει κίνδυνος: ο κίνδυνος να καταρρεύσει, ο κίνδυνος να αυτοκαταστραφεί.
Η ανθρωπότητα σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με το ίδιο κίνδυνο και πάλι. Όταν ο άνθρωπος γίνεται πολύ ισχυρός, δεν ξέρει τι να κάνει με την δύναμη αυτή. Έχει αποδειχθεί ότι η δύναμη είναι πάντα επικίνδυνη όταν είναι πολύ μεγάλη  ενώ η κατανόηση πολύ μικρή. Η Ατλαντίδα δεν βυθίστηκε στον ωκεανό από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή. Ήταν στην πραγματικότητα το ίδιο πράγμα που συμβαίνει σήμερα: ήταν αποτέλεσμα της επέμβασης του  ανθρώπου πάνω στη φύση. Η ατομική ενέργεια στάθηκε η αιτία της καταστροφής της –ήταν αποτέλεσμα αυτοκτονικής συμπεριφοράς των ανθρώπων. Όλες οι γραφές και όλα τα μυστικά της Ατλαντίδας  σώζονταν ακόμη  στην Αλεξάνδρεια.

Παντού στον κόσμο υπάρχουν παραβολές, μύθοι, για τον  μεγάλο κατακλυσμό. Αυτές οι διηγήσεις  προέρχονται  από τη βύθιση της Ατλαντίδας.  Όλες οι παραδόσεις –αρχαιο ελληνική, χριστιανική, εβραϊκής, ινδουιστική – όλες  μιλούν για ένα μεγάλο κατακλυσμό
, που συνέβη στο παρελθόν και είχε καταστρέψει σχεδόν όλο τον τότε  πολιτισμό. Μόλις λίγοι  μυημένοι, μύστες, κατάφεραν να επιζήσουν. Ο Νώε ήταν ένας μύστης ,ένας μεγάλος  Δάσκαλος  και η κιβωτός του Νώε είναι μόνο ένα σύμβολο.
 
Μερικοί άνθρωποι ξέφυγαν από την καταστροφή. Μαζί τους, διέσωσαν όλες  τις γνώσεις  που ο πολιτισμός τους είχε κατακτήσει . Αυτά τα μυστικά είχαν διατηρηθεί στην Αλεξάνδρεια.


Ο Πυθαγόρας έζησε στην Αλεξάνδρεια για χρόνια. Σπούδασε, μυήθηκε στις μυστηριακές σχολές  της Αιγύπτου - ιδιαίτερα στα μυστήρια του Ερμή. Στη συνέχεια ήρθε στην Ινδία, μυήθηκε στη εσωτερική γνώση των Βραχμάνων. Για χρόνια ήταν στην Ινδία, στη συνέχεια ταξίδεψε στο Θιβέτ και ακολούθως  στην Κίνα. Αυτός ήταν ολόκληρος ο τότε  γνωστός κόσμος. Σε ολόκληρη τη ζωή του ήταν ένας αναζητητής, ένας προσκυνητής, σε αναζήτηση μιας φιλοσοφίας – της  φιλοσοφία με την πραγματική έννοια του όρου: την αγάπη για την σοφία. Ήταν ένας εραστής, ένας φιλόσοφος - όχι με τη σύγχρονη έννοια της λέξης, αλλά στην παλιά, αρχαία έννοια του όρου. Ένας εραστής δεν μπορεί μόνο να θεωρητικολογεί , ένας εραστής δεν μπορεί  να σκέφτεται  μόνο την αλήθεια: ένας εραστής πρέπει να ψάξει, να κινδυνέψει, να ζήσει  την περιπέτεια.

Η αλήθεια είναι η Αγαπημένη. Πώς μπορείτε να τη  γνωρίσετε  μόνο με τη σκέψη; Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι με την αγαπημένη μέσα από την καρδιά. Η αναζήτηση δεν μπορεί να είναι μόνο διανοητική . Πρέπει να είναι βαθιά διαισθητική. Ίσως η αρχή πρέπει να είναι η νοητική, αλλά μόνο η αρχή. Ακριβώς το σημείο εκκίνησης πρέπει να είναι εγκεφαλικό, αλλά τελικά πρέπει να φθάσει τον ίδιο τον πυρήνα της ύπαρξής σας.

Ο Πυθαγόρας ήταν ένας  από τους  πιο γενναιόδωρους , φιλελεύθερους, δημοκρατικούς, χωρίς προκαταλήψεις, ανοιχτούς  ανθρώπους . Ήταν σεβαστός  σε όλο τον κόσμο. Από την Ελλάδα μέχρι την στην Κίνα ήταν σεβαστός. Ήταν αποδεκτός σε κάθε μυστικιστή σχολή , με μεγάλη χαρά τον υποδέχθηκαν παντού. Το όνομά του ήταν γνωστό σε όλες τις χώρες. Ακόμα κι όταν φωτίστηκε , συνέχισε ακόμα να ψάχνει  σε κρυμμένα μυστικά,  εξακολούθησε  να ζητάει να μυηθεί σε νέες σχολές. Προσπαθούσε να δημιουργήσει μια σύνθεση. Προσπαθούσε να προσεγγίσει την αλήθεια μέσα από τόσες δυνατότητες, όσο ήταν  ανθρωπίνως δυνατό. Ήθελε να μάθει την αλήθεια σε όλες τις πτυχές της, σε όλες τις διαστάσεις της.
Συνεχίζεται....

Philosophia Perennis, Vol 1
Talks on Pythagoras
Talks given from 21/12/78 am to 30/12/78 am

OSHO-LAND

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου